Accucraft "Ruby"

MASKINEN

Rubyen er en meget simpel og billig maskine, som ofte købes som indgangsmaskinen til "Live steam". Den koster 375 US$, men kan også indimellem købes brugt på f.eks ebay.

Den fås som byggesæt, og det er et sjovt lille sæt, som man kan bygge på stuebordet. (Meget rent, og kræver kun få stykker værktøj). Det tager ca. en weekend at samle den.

Den er ikke bygget efter noget forbillede, men da den er konstrueret over en solid bundplade er der på nettet en del "Ruby-bashing", hvor Rubyen omdannes til skala-modeller. Den er derfor ret populær alligevel.

Selvom Ruby'en er en simpel maskine er der ingen tvivl om at den der dampdreven! Her ses den på en testtur på layout 2 en stille søndag i oktober.

Teknikken:

Simpel et-rørs gaskeddel. Mulighed for Frem og tilbage via stempelventil anbragt mellem drivcylindere.

Ekstraudstyr: Manometer

SPECIFIKATIONER

Scale/Gauge - 1:20.3

Total vægt: 2.1 Kg, længde: 245 mm, Bredde: 100 mm, Højde: 133 mm. Minimum Radius: 0.6 M, Driv hjul dia.: 35 mm, Cylindere: 2 x , Størrelse: D16 x 32 Ventil Gear: Simple Eccentric Valves. Vand kapacitet: 80 cc, Arbejdstryk: 40 PSI.

Problemer:

Ventilerne er styret af exentriske lejer, og overgangen herfra har ofte en del slør, hvilket gør at man skal være meget omhyggelig med justeringen. Ofte trækker den bedre baglæns end fremad, hvilket skyldes at de exentriske lejer skal vendes

Trækkraft:

Vi har haft maskinen til at trække 12 store vogne, men under normale omstændigheder skal man ikke regne med at den kan trække mere end 6-8 vogne. Dette skyldes at den er udstyret med relativt store drivcylindre, men en meget simpel kedel. Rubyen har derfor ofte problemer med at levere tryk nok til cylinderne. Et typisk problem er at den står stille og opbygger et stort tryk, men efter kort tid (og meget hurtig kørsel) er der ikke mere tilbage i kedlen, og lokomotivet stopper. Det er derfor vigtigt at tjekke hele maskinen igennem for evt. lækager.

Rubyen med nogle Märklin maxi vogne, og sin "søster" Ida ved siden af. Ida er ejet af et af dampklubbens medlemmer.

 

 

Her ses Rubyen trække 12 vogne uden problemer.