Aristocraft 2-8-2 type Mikado

"Mike" på testtur i december 2008.

MASKINEN

Kendt som "den fattige mands Aster". Der er tale om en maskine bygget i Kina, men det er nødvendigvis ikke dårligt. Maskinen er - set fra en ingeniørs perspektiv - fremragende!! Specielt til prisen.  Det dårlige rygte skyldes nok, at den ikke er lavet efter en bestemt model, og der anvendes en del plastic rundt omkring. Og der er anvendt nogle lidt "grove" løsninger. F.eks sidder der en lampe foran, og ledningerne er tydeligt synlige..  Der er stort mellemrum mellem lokomotiv og tender, koblingen er primitiv osv.

Men ser man bort fra det får man virkeligt et stort tog, som kører på damp.

Historik (for modellen)

Modellen er Aristocrafts indtræden i modeldampverdenen. De har modsat Märklin valgt at satse på et funktionelt tog, fremfor et pænt tog. (Den er grim og klodset, men bygget til at kører) Dog siger rygter at der er stor forskel på den maskine der blev præsenteret ved Diamondhead i 2005, og det endelige resultat, som var i handlen d. 17. november 2005. Der er lavet 2 serier af maskinen. Dette er serie 2. Jeg kender ikke forskellene mellem de 2 serier, men der har været problemer omkring elektronik og plastic der smelter.

På nettet kan man læse meget rosende om modellen (og mange beklagelser), og mange bruger den som udgangspunkt for en "bashing" dvs fremstilling af anden model via dele fra en eksisterende. Brænderen er propangasdreven. Gearene er "rigtige gear", som er kontrolleret via stepmotorer osv. Fjernstyringen er lidt billig i udførsel, til gengæld er pengene lagt i selve den mekaniske del af maskinen.

En stor ulempe ved maskinen er dog, at der ikke findes tekniske tegninger over dens konstruktion.

Rygtet siger at Aristocraft i sommeren 2008 har droppet yderligere arbejde med at videreudvikle modellen, og der produceres ikke flere lokomotiver.   Meeeen så kommer der nok en billig kinesisk udgave på markedet om kort tid, der ligner den på en prik.

Uanset om man kan lide maskinen eller ej, må det indrømmes, at den giver en flot dampsøjle, og på afstand ser den slags jo altid imponerende ud. Beklager at fotoet er lidt uldent, men nogle gange bliver det lidt sent. Denne dag var batterierne i tenderen ikke helt opladet, og så vil den altså ikke køre :-)

Herunder ses nogle fotos fra Aristocrafts hjemmeside.

Man kan læse om maskinen på: http://www.aristocraft.com/catalog/live%20steam/index.html